Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
AZ ÁLMOSVÖLGY LEGENDÁJA: Érdekességek Tim Burton filmklasszikusáról
2020. október 20. írta: HSK Productions

AZ ÁLMOSVÖLGY LEGENDÁJA: Érdekességek Tim Burton filmklasszikusáról

Évek óta tervezgettem már, hogy cikket írok a Tim Burton által rendezett Álmosvölgy Legendájáról (1999), s most végre elérkezettnek látszott az idő, hogy ezirányú sóvárgásom beteljesüljön. Mint az lenni szokott, ilyenkor akár többször is megnézem aktuális cikkeim tárgyát, meghallgatom filmzenéjüket, ezzel csak méginkább ráhangolódva az írásra és az anyaggyűjtésre. Örömmel mondhatom, rengeteg forgatási érdekességgel készültem Nektek.

Lássuk csak, mivel is lesz dolgunk: egy tartalmas, kulisszák mögötti videó, forgatási bakik, történelmi ellentmondások a film kapcsán, galéria az adaptáció készítéséről, a produkció legjobb filmzenéi, bepillantás az alkotói folyamatba, szereposztási különlegességek, idézetek a rendezőtől és a film további közreműködőitől, továbbá forgatási helyszínek, meg nem valósult ötletek, és nem utolsó sorban, szó lesz az eredeti mű és a film közötti különbségeiről is, természetesen még sok-sok más egyéb érdekesség mellett...

999_5.jpg

Egy szó, mint száz, tömérdek forgatási érdekességgel készültem Az Álmosvölgy Legendájáról, szóval, készüljetek! Csak vigyázat, a nagy olvasás közepette nehogy elveszítsétek a fejeteket... �

"Tim, milyen beteg film lesz ez?"

/ Johnny Depp

5+1 érdekesség Az Álmosvölgy legendájáról, elöljáróban:

 • Washington Irving 1820-ban vetette papírra és publikálta "Az Álmosvölgy Legendája" (The Legend of Sleepy Hollow) című rövidke történetet (további 33 db. novellájával együtt, a The Sketch Book of Geoffrey Crayon, Gent. című kötetében). A mű érdekessége, hogy ezt tartják az amerikai irodalom első – és egyben a kor legközkedveltebb – fikcionális regényének.
 • Valóban létezik New York államban egy Sleepy Hollow nevezetű városka, ugyanakkor a települést 1996-ig North Tarrytown-nak hívták. A város felvette az Álmosvölgy nevet, mivel a legendás történet a vidékén játszódik a regény szerint.
 • A Fejnélküli Lovas Legendája nem kizárólag amerikai kultikus sajátosság, ugyanis alakja már a középkori Európa folklórjának szerves részét képezte, így például olvashatunk róla a skót, az angol és a német, de még az indiai legendákban is.
 • A Lovas legendája eddig 23 film– és tévéfeldolgozást ihletett meg. Az elsőt már 1922-ben láthatta a közönség (ez természetesen még némafilm volt), de a színpadi és zenei feldolgozások, valamint rajzfilmek is felelevenítették a történetet.
 • Az Amerikai Postahivatal Halloween alkalmából forgalomba hozott egyedi gyártású, Sleepy Hollow-témájú bélyegeket 1974-ben.
 • Ha már a valóságos Sleeepy Hollow városkánál tartunk, érdekességképp jegyezném meg, hogy amikor a Sleepy Hollow c. sorozat 1-3. évadában madártávlatból láthatjuk a várost, akkor a valódi Álmosvölgyet látjuk.

00_1.jpg

Ezeket olvastad már?

A cikk megírása közben jutott eszembe, hogy egy külön cikket kéne szánnom Christina Riccinek a Hollywood legszebb színésznői című cikksorozatomban; illetve, hogy összeállítanék egy remek kis galériát Tim Burton filmjeinek legjobb forgatási fotóiból. Tetszene az ötlet? Meg akarom valósítani őket, de persze még sok más cikkötletem is van a tarsolyomban. Most azonban, pillantsunk inkább be a kulisszák mögé!

�

Christopher Walken (a Fejnélküli Lovas) már rég aláírta a szerződését, amikor kibökte Tim Burton rendezőnek, hogy valójában nem is tud lovagolni.

001_1.gif

 

Johnny Depp kaszkadőr nélkül forgatta le az utolsó jelenetet, melyben összecsap a Lovassal. A jelmeze alá golyóálló mellényt vett fel a forgatáshoz.

51465.jpg

"Kaphatnék ide még egy kis vért?"

/ Tim Burton (rendező)

Tim Burtonnek nem tetszett az ötlet, hogy minden gyermeket megkíméljenek a forgatókönyvírók, mivel úgy gondolta, ez nem egy olyan történet, melyben hihető volna, hogy minden lurkó megússza ép bőrrel. Épp ezért, egy gyermek már rögtön az édesanyja méhében odavész, egy másikat pedig a ház alatti rejtekből rángat ki a Lovas a szemünk láttára, majd fejezi le – szerencsére, utóbbit nem mutatja a kamera (Burton erről a DVD-kommentár alkalmával beszélt.)

454848_1.jpg

Michael Gambon óriási arc lehet az életben, ugyanis a forgatást követően megtartotta az általa alakított karakter levágott fejét, s rendszeresen továbbküldte azt postai úton tv-interjúkra és családi ebédekre. (A képen Johnny Depp látható, Richard Griffiths "fejével".)

156465_4.jpg

A forgatókönyv elolvasását követően, Johnny Depp eleinte nagyon furcsának érezte, hogy az általa (Ichabod Crane), és a Christina Ricci (Katrina Van Tassel) által alakított karakterek között szerelmi viszony legyen, ugyanis 9 éves kora óta ismeri Christinát. Depp és Ricci együtt játszottak a Félelem és reszketés Las Vegasban (1998) is.

123_16.jpgTim Burton szereti aktuális filmjének intrója kezdetén bemutatni a filmjei zenéjét (a közreműködő cégek logoi szinte még nem is látszanak, de már hallani a fülbemászó dallamokat), hogy amilyen gyorsan csak lehet, a néző ráhangolódhasson a törtlnetre. Danny Elfman zenéi pedig, eddig sosem okoztak csalódást egyetlen Tim Burton-film esetében sem.

gif_33.gif

Azt, hogy a Fejnélküli Lovas eredettörténetét egészen a középkori Európából eredeztessék a filmhez, javarészt a kelta és germán mítoszvilágból merítették. Bár Washington Irving regénye tette világhírűvé a Lovas legendáját, a kelta és germán mondavilágok egyaránt tartalmaztak utalást legendájára, mégpedig a saját történetmesélésük ízlése szerint. Azt beszélik, hogy Irving a Lovast arról a hesseni gyalogosról mintázta, akit feje nélkül temettek el Sleepy Hollowban. Az elesett katonát (a valóban létezett) Van Tassel család temettette el egy jelöletlen sírba az álmosvölgyi temetőben, ahol a hesseni harcosok nyugodtak.

3_4.jpg

Ez volt az első olyan feldolgozás, melyben a Fejnélküli Lovast alakító színész fejét nem kellett elbujtatni a köpenyébe. Esetünkben már eléggé fejlett volt a technika, hogy digitálisan eltüntessék a kék maszkkal befedett testrészt. További érdekesség, hogy a Lovas köpenyét szintén digitálisan adták a karakterhez, hogy még hitelesebbnek tűnjön annak lengedezése.

987_13.jpg

Washington Irving eredeti művében a hesseni harcos egy ágyútűz következtében veszítette el a fejét, nem pedig közelharcban, mint a filmben (és a sorozatban).

4_1.gifWashington Irving ragaszkodott hozzá, hogy Ichabod Crane és Katrina Van Tassel karaktereit létező személyekről mintázta. A férfi figuráját egy bizonyos Colonel Ichabod Bennet Cranetől kölcsönözte, aki 1787-ben született és többek között harcolt az 1812–'15 közt dúló Brit–Amerikai háborúban. Washington Irving és (a valódi) Ichabod Crane 1814-ben találkoztak egymással Fort Pikeban, az Ontario-tónál (New York).

002_18.jpg

A forgatások végeztével Johnny Depp örökbe fogadta Puskaport, a lovat, akivel együtt dolgozott, ugyanis  meghallotta, hogy kivonnák a forgalomból a csodaszép paripát. Nemes cselekedet.

87_5.jpg

"Egyáltalán nem hinném, hogy furcsa ember lennék... Kérdezzék csak meg a barátnőmet! Nem vagyok az. Valójában, a karrierem kezdetén ez nagyon szomorúvá tett, de ez inspirált az Ollókezű Edward megalkotására is. Mindigis foglalkoztatott, hogy az emberek miért bánnak rosszul a szörnyekkel – kezdve King Konggal, és így tovább. Rosszul ítélik meg őket, mert másnak látják őket."

/ Tim Burton

Könyvhűen ábrázolták a jelenetet, melyben Brom Van Brunt (Casper Van Dien)-ék megtréfálják Ichabod Cranet (Johnny Depp).

8484_3.jpg

Miranda Richardson improvizálta a "Vigyázzatok a fejetekre!"-mondatát, mely tetszett a rendezőnek, így végül benne is hagyta a film végső változatában.

362659_1.jpg

Szinte az egész filmet kék szűrőn keresztül vették fel. Ebből fakadóan, annak érdekében, hogy a vér vörösnek látszódjon a vásznon, élénk narancsszínű folyadékkal dolgoztak a kellékesek.

554848_1.jpg

Ray Park, az ismert kaszkadőr – ő alakította Darth Maul karakterét a Star Wars I.: Baljós árnyak c. filmben –, Johnny Depp és Casper Van Dien közös csatajelenetének első rögzítésekor Van Dien eltörte a bal hüvelykujját. Ám, a színész ezt nem jelezte a stábnak, mivel nem akarta feladni a szerepét, így gyakorlatilag az egész forgatás alatt törött ujjal dolgozott. (Az alábbi képen Ray Park látható.)

4567687.jpg

Tekints be Az Álmosvölgy legendájának kulisszái mögé, még több érdekességért:

Amikor Ichabod a Lovas nyughelye mellett lévő hatalmas fát szabdalja fel, az arcán látható vércseppek minden vágásnál máshol helyezkednek el, s amikor a sírt ássa ki, ill. amikor a Lovast követi, nyoma sincs vérnek az öltözékén.

gif_6.gif

A film jelmeztervezője, Colleen Atwood azt szerette volna elérni, hogy a produkcióban látható öltözékek hűen ábrázolják a kor viseletét (1794 –). Továbbá, azt is szerette volna érzékeltetni, hogy a történet szerint Álmosvölgyben a divat mintegy öt évvel van elmaradva a kor aktuális stílusirányzatától. Ebből fakad az a tény, hogy Katrina és Lady Van Tassel ruhái az 1785-ös évnek megfelelő stílusjegyeket hordozzák magukon. Az 1794-es női divat szerint, az akkori női ruhák sokkal testhezállóbbak voltak, mint a filmben látható darabok.

5_13.jpg

Depp úgy írta le az általa játszott karaktert, mint "egy merev figurát, akinek egy gombostűt sem lehetne bepréselni a hátsójába."

4564_13.jpg

A filmen látható Álmosvölgyet valójában is megépítették: minden házat, emeletet, szobát és berendezési tárgyat nagy figyelemmel készítettek el. Sajnos – mint az a szakmában legtöbbször lenni szokott – a forgatás végeztével a munkások a díszleteteket elbontották.

4845431.jpg

Egy Burton-filmnél elengedhetetlen kellék a makett, ezért a kivitelezés megkönnyítése végett megépítették a falu kicsinyített mását.

84894894_2.jpg

A londoni Leavesden Stúdióban, és a Shepperton Stúdióban is forgatott a stáb. Utóbbiban vették fel a történetben nagy hangsúlyt kapó Holtak Fája-jeleneteket. Ezt követően, egy hónapon át forgattak a Lime Tree Valley Stúdióban, ahol a város díszlete állt. A londoni forgatás nagyjából hét hónapot vett igénybe.

gif_2_1.gif

Cikkünk tárgyának elkészültét megelőzően, három másik (néma)film készült Sleepy Hollow néven, ám ezek közül, talán mindössze az 1922-ben készült Az Álmosvölgy Legendája c. produkció említése méltó.

789645465.jpg

Michael Gough (a képen jobb oldalt) egy időre szögre akasztotta a nyugdíjas igazolványát, hogy szerepelhessen a filmben (Notary Hardenbrook). Ennek a húzásnak az ötlete is Tim Burtonnek volt köszönhető, mivel a rendező rajong a Hammer Film Productions alkotásaokért, így Gough szerepeltetése igazi gyöngyszemnek számíthatott a Hammer-rajongók számára.

878978465.jpg

A másik ilyen nagy alak, akinek feltűnést kimondottan Mr. Burtonnek köszönhetjük, Christopher Lee volt (Drakula-filmek, Frankenstein átka, stb-stb).

8965_5.jpg

A filmben összesen 18 lefejezés, és 19 haláleset történik.

59599.jpg

Csak 1793-ban találták fel azt a kínzóeszközt, mellyel a 7 éves Ichabod édesanyját megölte az édesapja (a jelenet valamikor 1781 körül játszódhat).

003.gif

Természetesen, a Disney sem mehetett el szó nélkül a kínálkozó lehetőség mellett, így jónéhány évvel korábban már ők is elkészítették saját változatukat (azonos címmel), a célközönség igényeit figyelembe véve, persze. Emellett, számtalan egyéb rajzfilmben is felbukkant már a Fejnélküli Lovas, így pl. a Scooby-Doo, Merre vagy? című rajzfilmsorozatban is.

6_7.jpg

A stábtagok gyakran viccelődtek azzal a forgatási helyszínen, hogy a díszletek közt járva olyan érzése van az embernek, mintha Tim Burton fejében járna.

45645456.jpg

A Nyugati Pagonyban játszódó jeleneteket egy épített díszletben forgatták le, ennek köszönhetően szabályozni tudták a fény és az eső arányát is.

95656.jpg

Amikor a Fejnélküli Lovas meg akarja csókolni Mrs. Van Tasselt, egy pillanatra láthatóvá válik Christopher Walken valódi foga is a (hegyesre csiszolt) műfogsor mögött.

159_1.jpg

A ruha, melyet Christina Ricci karaktere visel az utolsó jelenetében, szinte egy az egyben megegyezik (szabásában legalábbis) azzal a ruhadarabbal, melyet Michael Keaton hordott a Beetlejuice c. filmben (1988) – melyet szintén Tim Burton rendezett.

23000.jpg

898999.jpg

Winona Rydernek felajánlotta Tim Burton Katrina szerepét, de a színésznő nem vállalta el.

454563.jpg

A Van Tasselek partiján számos töklámpást látni díszelegni, ám ezek megjelenését csupán az 1840-es években, az Amerikába bevándorló írek honosították meg.

14141414.jpg

A Kardinális pinty Angliában nem őshonos (Észak-Amerikában terjedt el), és a hatóságok nem engedélyezték, hogy a stáb magával vigyen egyet a forgatásra. Ezért Burtonék azt találták ki, hogy fognak egy elhullott galambot, befestik vörösre, és a tollakat kissé felborzolják a feje búbján. A rendező szerint borzalmasan festett a végeredmény (az elvárásokhoz képest), de neki tetszett. Végül, csak szereztek valahogy egy igazit...

7_4.jpg

Álmosvölgy díszletét rekord idő alatt, mindössze 3 hónap alatt építették fel. Akkoriban ez volt a legnagyobb ilyen díszlet Angliában.

9595959_2.jpg

A Nyugati Pagonyban látható végső, üldözős jelenetet három héten át vették fel.

54545_7.jpg

Sir Christopher Lee kiemelt fizetést kapott aprócska jelenetéért. Picit vicces belegondolni, hogy mikor a stáblistán megjelenik a neve, addigra már le is ment a legendás színész egyetlen jelenete, melyben szerepelt. Christopher Lee és Johnny Depp együtt játszottak a Charlie és a csokigyár c. filmben, melyet szintén Tim Burton rendezett.

12_6.jpg

"Egy egészen angyali, édes és naiv teremtés szerepére választott ki. Akkor azt hittem, fix, hogy nem látta egyik korábbi filmemet sem."

/ Christina Ricci

00_5.jpg

000.gif

Christina Ricci a The Rosie O'Donell Showban (1996) mesélt arról, hogy a forgatások idején a színészek azon versenyeztek, hogy ki tudja (a munkálatok során kimondottan csendes) Christopher Walkenből a legtöbb szót kiszedni. A nyertes Miranda Richardson lett.

4894_13.jpg

Egy kicsit vissza a megépített erdőhöz: a stáb nem számított rá, hogy a díszlet megépítését követő napokban különféle bogarak és madarak szállják meg a helyszínt. Így, amikor a háttérben madárfüttyöt hallunk, azok sok esetben a valódi, beköltözött szárnyas jószágok hangjai.

2_5.gif

A madaras játékot, mellyel Ichabod gyermekként játszik a film elején, csak 1826-ban találták fel.

gif_7.gif

A szélmalom túl nagy volt ahhoz (legalább 5 emelet magas), hogy a beltéri díszleten belül építsék meg, lapátjai pedig egyenként 2 tonnát nyomtak.

8_6.jpg

Nagyon hosszú csöveket használtak, hogy az egész teret mesterséges köddel lepjék el. Emmanuel Lubezki látványtervezőt szerződtette le Tim Burton annak érdekében, hogy egyedi hangulatot kölcsönözzenek a filmnek, illetve, hogy a valódinál nagyobbnak láttassák a a felhasznált teret.

004_11.jpg

"A forgatás kezdetén Johnny elmondta nekem, hogy a szerepéhez Angela Lansburytől (Halál a Níluson) merített. A szülinapjára szereztem neki egy dedikált fényképet Angela Lansburytől, melyre az volt írva, hogy 'Az egyik detektívtől, a másiknak.' Teljesen fel volt dobva tőle!"

/ Scott Rudin (producer és operatőr)

A film DVD-változatából kiderül, hogy Johnny Depp több különböző karakter jelleméből kölcsönzött, mikor Ichabod figuráján gondolkozott: a már említett Dame Angela Lansbury, Basil Rathbone (Sherlock Holmes) és Roddy McDowall (Frászkarika) adták az inspirációt.

45151_1.jpg

Bár Casper Van Dien karakterét a filmben Bromként ismerjük meg, a stáblista szerint a teljes neve Abraham Van Brunt, mely utalás lehet a Drakula-történetből (is) ismert Abraham Van Helsingre.

252592.jpg

A Fejnélküli lovát Spanyolországban, Sevillában vásárolták meg a forgatáshoz. Daredevilnek hívták (a filmben Vakmerőként szerepelt), épp úgy, mint az eredeti történetben Brom paripáját.

gif_4.gif

Ichabod anyukáját Tim Burton akkori barátnője, Lisa Marie Smith (modell és színésznő) alakította. 1993–2001-ig voltak együtt és jártak jegyben Burtonnel, különválásukkor pedig 5 millió dollárt ítélt meg neki a bíróság.

549488.jpg

4948.jpg

A Brit Királyi Vadászbirtokon forgatták azt a jelenetet, melyben Ichabod Crane megkapja a lovát. Épp a felvétel közepén tartottak, amikor a királynő és társasága megjelent vadászat közben.

787_3.jpg

A színészek közül hárman is Sithet alakítottak a Star Wars-sagában: Ian McDiarmid (Darth Sidious), Ray Park (aki amúgy kaszkadőrként keresi a hamburgerre valót, és Darth Mault alakította), és Sir Christopher Lee (Darth Tyranus). Ezen kívül, érdemes megemlíteni Rob Inchet is, aki dublőrként Ray Park ellen harcolt a Baljós árnyakban, jediként.

10_1.jpg

Christopher Walken egy tanárt játszott a Holtsáv c. filmben, melynek elején elmesélte a tanulóknak Álmosvölgy Legendájának történetét.

23265262666.jpg

A forgatások idejére felépített díszletben állt egy (már létező) templom is, mely azóta is ott áll. A felvételek miatt két hatalmas reflektort is felszereltek, melynek következtében a munkálatok alatt arról cikkeztek a helyi lapok, hogy UFÓ-t láttak a környéken. Tényleg!

5659.jpg

A film intróját (pontosabban annak hangulatát) Bob Dawsonnak, míg autentikus filmzenéjét Danny Elfmannek köszönhetjük. Tim Burton szerint, nélkülük nem lenne olyan hangulata a mozinak, amilyen.

454564_2.jpg

Íme, a legjobb filmzenék, Danny Elfman tollából:

Ichabod pókos jelenete jó okkal került bele a történetbe, ugyanis (a már említett) helyszínen kialakult bogárinváziót jó ötletnek találta Tim Burton felhasználni a filmjében, így jött a képbe a pók.

78787_7.jpg

Ichabod Crane szerepére több színész is esélyes volt, így például Liam Neeson, Brad Pitt, és Daniel-Day Lewis.

4545_5.jpg

A Harry Potter-széria szereplői is szép számmal képviseltetik magukat a filmben: Sir Michael Gambon (Albus Dumbledore professzor), Miranda Richardson (Rita Vitrol), Richard Griffiths (Vernon Dursley), Johnny Depp (Gellert Grindelwald), Tony Maudsley pedig Gróp hangját kölcsönözte a Főnix Rendjében.

2529529.jpg

 • Johnny Depp: "Mindigis úgy gondoltam Ichabodra, mint egy kifinomult, törékeny személyiségre, aki talán egy kissé túl közel is áll az ő női énjéhez, mint egy rémült kicsi lány."
 • Tim Burton: "Ez igaz. Lehet, hogy megalkottuk az első férfi akcióhőst, aki úgy viselkedik, mint egy 13 éves kislány!"

Ichabod karakterét a könyvben merőben eltérő külsővel és egyéniséggel ismerhetjük meg, mint azt a filmben láthattuk. Mivel Tim Burtonnek esze ágában sem volt, hogy egy taszító külsejű- és jellemű főhőst lásson a közönség a mozivásznon, így kifejezetten meglepte, amikor maga Johnny Depp állt elő az ötlettel, hogy Ichabod kapjon arcprotéziseket, hogy hűek maradhassanak az eredeti műhöz. Természetesen, a rendező ezt az ötletet azon nyomban el is vetette, helyette inkább új jellemzőkkel ruházta fel hősünket (Ichabod így lett finnyás, kissé felénk, és bogaras figura).

155_1.jpg

Emmanuel Lubezki (látványtervező) és Tim Burton eleinte úgy tervezték, hogy fekete-fehérben küldik moziba Az Álmosvölgy Legendáját. Mivel ez a terv meghiúsult, úgy döntöttek, hogy szűrt fényt, mesterséges ködöt és kék színű szűrőt használnak majd a megfelelő hatás elérésének érdekében (ennek ihletésében nagy szerepe volt a Hammer Film Productions-mozik hangulatának).

66336.jpg

A DVD-kommentárban elhangzik, hogy Ian McDiarmidot kórházba kellett szállítani, mivel az ominózus templomi jelenetében becsúszott egy apró malőr, s egy jókora fejsérülést szerzett a neves színész (a képen: jobb oldalt).

9_5.jpg

Eredetileg nem Tim Burtont szánták a rendezői pozícióra, hanem Kevin Yaghert. A váltás után Yagher nem hagyta el a produkciót, hanem megmaradt (többedmagával) társproducernek.

262656.jpg

A filmnek mintegy 75%-át forgatták stúdióban.

52453.jpg

Az utolsó jelenetben a Lovas lángolva vágtatott volna tova, de bizonyos produkciós kritériumok miatt ezt végül nem valósították meg.

848433232.jpg

Johnny Depp elárulta, hogy még sosem látta Az Álmosvölgy Legendáját, mivel ki nem állhatja a filmben nyújtott saját alakítását.

1564564.jpg

Martin Landau a film nyitójelenetében egy lovaskocsival menekül a Fejnélküli elől. Apró érdekesség, hogy a lovaskocsi márkája szintén Landau névre hallgat.

454522.jpg

Christopher Walken korábban is játszott már hesseni katonát, mégpedig a Valley Forge c. filmben (1975).

11---.jpg

"Az első találkozásom Timmel lenyűgöző volt. Elmondta, hogy tetszett neki a forgatókönyv, mert egy fickóról szólt, aki jobbára csak a saját fejében él, és egy másikról, akinek egyáltalán nincs is feje. Egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy mindez elég lesz egy jó mozihoz, de aztán belevágott, hogy felvázolja nekem ezeket a nagyszerű Burtoni elképzeléseket. Nagyon érdekes volt látni, hogy miként forog Tim agya."

/ Scott Rudin

Tim Burton egyszer arról mesélt, hogy a szélmalmos jelenetet utalásnak szánta a mára már klasszikusnak számító Frankenstein-filmre (1931). A direktor egy másik kedvenc filmjében is feltűnt a helyszín (ld. a képen), név szerint a Frankenweenie c. produkciókban (1984), mely nem összekeverendő a rendező saját, azonos címre hallgató mozijával.

frankenweenie1984.jpg

Szinte a film egészét Angliában vették fel, legyen szó külső (Buckhinghamshire)– vagy belső jelenetekről (Leavesden Stúdió). Utómunkálatok miatt szükség volt egy beütemezett, kisebb forgatásra New York államban. Eredetileg az államban szerették volna leforgatni a filmet, hogy a leghűbben adhassák vissza a történet hangulatát, miként Washington Irving annak idején papírra vetette. Ugyanakkor a forgatásra kinézett helyszínek nem adtak elég mozgásteret a stábnak, így esett, hogy végül Angliában kötöttek ki.

6577373773.jpeg

Egy-egy jelenetben a vájtfülű rajongók felismerhetik a Tim Burton által rendezett Karácsonyi lidércnyomás filmzenéjének (1993) dallamait, melynek szintén a zseniális Danny Elfman szerezte a zenéjét. S, ha már e filmet említettem meg, érdemes szóba hozni a produkció elején látható madárijesztőt is, mely szint egy az egyben eszünkbe juttatja a Karácsonyi lidércnyomás hasonló nyitányát (helló, Rosszcsont Jack!).

11.gif

22_5.jpg

A hesseni zsoldos szerepére először Marlon Brandot szemelték ki.

5156_2.jpg

Az erdei boszorkányt eredetileg sokkal nagyobb méretűre tervezték, mint amilyennek végül a filmben láthattuk. Mindez végül kimerült egy, a mozi előzetesében elhangzott utalásban. A forgatókönyv szerint, Ichabod az erdő közepén, a banya barlangjának bejárata előtt talált volna a lefejezett nőre, ám körülötte csupa vér lett volna minden – a felügyelő ebből következtetett volna arra, hogy nem a Lovas, hanem emberi kéz végzett a boszorkánnyal. A boszi eltűnt nyakláncát végül Katrina nyakán látta volna meg, ebből pedig arra következtetett volna, hogy a fiatal lány áll minden mögött.

448_5.jpgA New York-i Rendőrkapitányság csupán 1814-ben jött létre (a film 1799-ben játszódik), s a sötétkék uniformisuk is csak 1853-ban lépett használatba.

5413132.jpg

Miranda Richardson alakította a Nyugati Pagonyban elő erdei boszorkányt, és annak ikertestvérét, Lady Van Tasselt is.

15648_1.jpg

A Lady Van Tassel kezében tartott koponya jóval nagyobb, mint egy átlagos emberi koponya. Majd látni a Lovas koponyáját, amikor az újraéled (ekkor normál méretű a feje), végül egy másik snitt következik, melyben ismét jóval nagyobbnak látszik a koponya.

42454.jpg

 • Ichabod Crane: "Elmozdította a hullát?
 • Lancaster doktor: Igen.
 • Crane: Sosem szabad elmozdítani!
 • Lancaster: Miért?
 • Crane: Csak..."

 

via: IMDb, Pinterest, www.maryellenmark.com/, http://movielore.johnnydepp-zone2.com, www.youtube.com/.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8116242370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása