Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
"This is Halloween...": Kulisszák mögötti képek és videók Tim Burton filmjeiből
2020. november 02. írta: HSK Productions

"This is Halloween...": Kulisszák mögötti képek és videók Tim Burton filmjeiből

Az elmúlt hetekben, és természetesen a napokban is több Tim Burton-filmet vetítettek a tv-ben, mely meghozta a kedvemet, hogy galéria- és videóválogatást készítsek Tim Burton pár filmjének forgatási munkálataiból. Mindegyik filmhez 5 érdekességet is hoztam nektek! Remélem, hogy a cikkel sikerül egy kis Tim Burton-életérzést csempésznem a hétvégétekbe. Ehhez hoztam egy remek filmzenei válogatást Danny Elfmannek köszönhetően, aki mondhatni elengedhetetlen elemét képezi a Burton-filmeknek. Ha gondoljátok, indítsátok el a zenét a képek nézegetése közben, garantáltan meghozza majd a hangulatotokat.

Rengeteg érdekes képet és videót (némelyiknél ezekből többet is) találhattok majd a most következő cikkben az egyes Burton-filmek kulisszák mögötti világáról: bábanimációk, forgatási helyszínek, kreatív megoldások, filmzenék (egy rövidke Danny Elfman-koncert is elérhető, ne hagyjátok ki!), rövid interjúk, idézetek a rendezőtől, és még egy rakás érdekesség rejlik e bejegyzésben, melyek arra várnak, hogy felfedezzétek őket. Nektek melyik a kedvenc Tim Burton-filmetek? Ha van kedvetek, kérlek, írjátok meg odalent, vagy a HSK Facebook-oldalán kommentben (ahol további filmes érdekességeket is találhattok).

hsk_timburton_bts.jpg

Egy kisebb szívrohamot éltem meg ma reggel, ugyanis nem sokkal a cikk befejezését és jóváhagyását megelőzően eltűnt az egész bejegyzés tartalma... az EGÉSZ! Szerencsére meg tudtam oldani a vis maiort, és így talán még nagyobb örömmel nyújthatom át Nektek ezt a "kis" szösszenetet, melyben ki sem merem számolni, hány munkaórám van benne!

Mielőtt belevágnánk, íme pár kép a Tim Burton kiállításturnéról, mely már rajongók tömegeit hozta lázba az elmúlt évek során, szerte a világon. Remélem, hogy egyszer kis hazánkba is ellátogat majd a kiállítás. Ti voltatok már rajta? Milyen tapasztalatotok volt? Szerintem fantasztikus élmény lehetett!

"Egyáltalán nem hinném, hogy furcsa ember lennék, (...) nem vagyok az. Valójában, a karrierem kezdetén ez nagyon szomorúvá tett, de ez inspirált az Ollókezű Edward megalkotására is. Mindigis foglalkoztatott, hogy az emberek miért bánnak rosszul a szörnyekkel – kezdve King Konggal, és így tovább. Rosszul ítélik meg őket, mert másnak látják őket."

/ Tim Burton

museum7.jpg

museum6.jpg

nightmare001.jpg

nightmare002.jpg

frankie2.jpg

corpseb2.jpg

museum4.jpg

museum5.jpg

museum3.jpgmuseum2.jpgEzeket olvastad már?

�

"Ne foglalkozz vele, hogy miként 'kellene' rajzolnod. Csak rajzold le úgy a dolgokat, ahogyan te látod őket."

/ Tim Burton

Karácsonyi lidércnyomás (1993)

5 érdekesség a filmről:

 • Danny Elfman filmzeneszerző arról mesélt, hogy a mozihoz komponált tíz dal megírása talán élete egyik legkönnyebb feladata volt, ugyanis nagyon sok hasonlóságot vélt felfedezni Rosszcsont Jack és saját maga között. Sőt, a filmben látható egy zenész figura, akit magáról a zeneszerzőről mintáztak.
 • Egy kb. 100 fős csapatnak három évébe telt, mire elkészült a film. Eszméletlenül nagy munka lehetett, bár ez az alábbi képekből és videókból minden bizonnyal leszűrhető. A film ötlete magától Tim Burtontől származott (az ő rajzait vették alapul a munkálatok során), továbbá a produkciónak Burton producere is volt, bár a rendezői széket nem ő, hanem Henry Selick dirigálta.
 • A filmnek van egy csomó törölt, plusz jelenete és vázlatképe. Ebből az egyikben a Mikulás visszatér Halloween városba meglátogatni Jackéket, akinek ekkor már 4-5 csemetéje van.
 • 2006-ban, a filmzene Speciális, 2 CD-s kiadásán megjelent a This is Halloween c. dal Marilyn Manson feldolgozásában, mely jelenleg több, mint 43 milliós megtekintésnél jár a Youtubeon!
 • Míg Rosszcsont Jack beszédhangját Chris Sarandon kölcsönözte, addig az énekhangja Danny Elfman volt. A zeneszerző elmondása szerint, kezdetben nem is számított rá, hogy ő fogja énekelni Jack dalait, de nagyon örült a felkérésnek és imádta a kihívást.

nightmare.jpg

nightmare_898879.jpg

nightmare595.jpg

nightmare594984.jpg

nightmare_898741.jpg

nightmare748.jpg

(Danny Elfman Karácsonyi lidércnyomás mini-koncertje)

"Az emberek semmibe veszik a furcsa és szokatlan dolgokat. Én magam is fura és szokatlan vagyok."

/ Tim Burton

Ollókezű Edward (1990)

5 érdekesség a filmről:

 • A feltaláló szerepét Burton kifejezetten Vincent Price részére írta meg, akinek színészi munkásságáért (Hammer Horror Films) már fiatal korában is rajongott. Eredetileg sokkal több szerepet szánt volna az idős színésznek, ám Price előrehaladott Parkinson-kórja miatt jócskán meg kellett rövidíteni szövegkönyvét. Leonard Ninoy volt a rendező B-terve arra az esetre, ha a színész nem tudta volna vállalni a szerepet.
 • Ha valahonnan ismerős volt Edward mozgása, nem csal az emlékezeted: Johnny Depp megnézte Charlie Chaplin némafilmjeit, onnan merítette az ötletet.
 • Edward mindössze 169 (angol) szót mond a film alatt.
 • Amikor Johnny Depp elolvasta a forgatókönyvet, "úgy sírt, mint egy kisgyerek" – emlékezett vissza később a színész.
 • Tim Burton úgy nyilatkozott, hogy bár szerinte nem ez a legjobban sikerült filmje, azonban ez a kedvence mind közül. Danny Elfman szintén arról beszélt, hogy ez a kedvenc filmzenéje azok közül, melyeket Tim Burton alkotásaihoz szerzett.

edward-scissorhands5515.jpg

edward-scissorhands.jpg

edward-scissorhands453435.jpg

edward-scissorhands5456456.jpg

edward-scissorhands12313.jpg

"(...) Ha Tim filmjeiben lemaradsz a dallamról, akkor a filmről is lemaradsz!"

/ Danny Elfman (filmzeneszerző)

Az Álmosvölgy legendája (1999)

5 érdekesség a filmről:

 • Michael Gambon a forgatást követően megtartotta az általa alakított karakter levágott fejét, s rendszeresen továbbküldte azt postai úton tv-interjúkra és családi ebédekre. (A képen Johnny Depp látható, Richard Griffiths "fejével".)
 • Ichabod karakterét a könyvben merőben eltérő külsővel és egyéniséggel ismerhetjük meg, mint azt a filmben láthattuk. Mivel Tim Burtonnek esze ágában sem volt, hogy egy taszító külsejű- és jellemű főhőst lásson a közönség a mozivásznon, így kifejezetten meglepte, amikor maga Johnny Depp állt elő az ötlettel, hogy Ichabod kapjon arcprotéziseket, hogy hűek maradhassanak az eredeti műhöz. Természetesen, a rendező ezt az ötletet azon nyomban el is vetette, helyette inkább új jellemzőkkel ruházta fel hősünket (Ichabod így lett finnyás, kissé felénk, és bogaras figura).
 • A forgatások idejére felépített díszletben állt egy (már létező) templom is, mely azóta is ott áll. A felvételek miatt két hatalmas reflektort is felszereltek, melynek következtében a munkálatok alatt arról cikkeztek a helyi lapok, hogy UFÓ-t láttak a környéken. Tényleg!
 • Tim Burtonnek nem tetszett az ötlet, hogy minden gyermeket megkíméljenek a forgatókönyvírók, mivel úgy gondolta, ez nem egy olyan történet, melyben hihető volna, hogy minden lurkó megússza ép bőrrel. Épp ezért, egy gyermek már rögtön az édesanyja méhében odavész, egy másikat pedig a ház alatti rejtekből rángat ki a Lovas a szemünk láttára, majd fejezi le – szerencsére, utóbbit nem mutatja a kamera (Burton erről a DVD-kommentár alkalmával beszélt.)
 • A ruha, melyet Christina Ricci karaktere visel az utolsó jelenetében, szinte egy az egyben megegyezik (szabásában legalábbis) azzal a ruhadarabbal, melyet Michael Keaton hordott a Beetlejuice c. filmben (1988).

4845431.jpg

15482626.jpg

23265262666.jpg

9595959_2.jpg

789645465.jpg

45645456.jpg

156465_4.jpg

1564564.jpg

1561651_1.jpg

262656.jpg

445151_1.jpg

4567687.jpg

95656.jpg

78787_7.jpg

23000.jpg

51465.jpg

59599.jpg

4564_13.jpg

4684_3.jpg

sleepyh.jpg

4545_5.jpg

"Számomra Halloween témájú filmzenét írni olyan, mint Teréz anyának a jótékonykodásról és az önfeláldozásról írni."

/ Danny Elfman (filmzeneszerző)

A halott menyasszony (2005)

5 érdekesség a filmről:

 • A filmet 55 héten át forgatták, és 109.440 animációs trükköt, mozdulatot rögzítettek hozzá.
 • A bábukat edzett acélból készítették és szilikon bőrrel borították be őket. Több bábu egyszerre különböző karakterek megjelenítésére is alkalmas volt, ezáltal jelentősen megkönnyítve a munkások dolgát. A halott menyasszonyból és Victorból 14, míg Victoriából 13 darab készült.
 • A bábuk 25-18 cm magasak voltak. Némelyik jelenet helyszínét olyan magasnak építették meg, hogy a bábosok viszonylag könnyedén dolgozhattak velük.
 • Bizonyos látványelemeket – mint pl. a gyertyalángokat – MiniDV kamerával rögzítettek.
 • Ez volt Johnny Depp első szinkronizálós munkája egy mozifilmben. A színészek szinkronizációs munkájával teljesen meg volt elégedve a rendező – annak ellenére is, hogy szinte mindegyik külön, a többiekkel nem találkozva mondta fel saját szövegét.

corpse-bride_595456.jpg

corpse-bride.jpg

corpse-bride5565.jpg

corpse-bride_595111.jpg

corpse-bride_5923.jpg

corpse-bride5656.jpg

corpse-bride66.jpg

corpse-bride_5959.jpg

corpse-bride_5958_1.jpg

corpse-bride_5911_1.jpg

corpse-bride5565959.jpg

"Tudja, szeretem a kihívást, hogy olyan dolgokat készítsek, melyeket mondjuk maga nem tenne."

/ Tim Burton

Batman (1989)

"Az emberek azt mondták, hogy nem ölhetem meg (Jack) Nicholsont, ezért szerződtettem két szerepre és kétszer nyírtam ki."

/ Tim Burton

5 érdekesség a filmről:

 • Miután Jack Nicholson nem bólintott rá azonnal Joker szerepére, a Warner Bros. megkereste Robin Williamst a lehetőséggel, aki azonnal igent mondott. Mikor Nicholson megtudta a stúdiótól, hogy Williams elvállata a szerepet, meggondolta magát, a Warner pedig elengedte Williamst. A színész ezen nagyon megsértődött, hogy csak a bolondját járatták vele, így később visszautasította Rébusz szerepét a Mindörökké Batmanben (1995). A két fél viszonya akkor rendeződött, amikor a stúdió bocsánatot kért a színésztől.
 • Michael Keaton állt elő az "Én vagyok Batman!"-szöveggel, míg az eredeti forgatókönyvben csupán annyi állt, hogy "Én vagyok az éjszaka!".
 • Tim Burton döntése volt, hogy ne viseljen Batman spandex anyagú ruhát és alsógatyát a ruháján kívül (mint a képregényben), mivel emiatt komolytalannak érezte volna a karaktert.
 • A stúdió több, mint 50.000 (!) felháborodott rajongói levelet kapott képregényrajongóktól, amiért Michael Keatont választották ki Bruce Wayne szerepére.
 • Jack Nicholsonnak annyira tetszett a film és saját alakítása, hogy elmondása szerint egy ideig heti rendszerességgel újranézte azt a lakása moziszobájában. A színész egyébként hatalmas képregény-fannak tartja magát, és a Jokert tartja kedvenc karakterének.

batman656.jpg

batman5559.jpg

batman23.jpg

batman226.jpg

batman15.jpg

batman.jpg

batman453.jpg

"Amikor gyerek voltam, mindigis őrült tudós akartam lenni. Nem is tudom... egyetlen épeszű tudóst sem ismertem."

/ Tim Burton

Charlie és a csokigyár (2005)

5 érdekesség a filmről:

 • A Nestlé 1.850 tábla csokoládét biztosított a forgatások idejére. Nyami...
 • Johnny Deppet annyira lenyűgözte Freddie Highmore alakítását az Én, Pán Péterben (2004), hogy saját maga ajánlotta be Charlie Bucket szerepére a fiút Tim Burtonnél. Freddie alakította később a sorozatgyilkos Norman Batest a Bates Motelben, melynek forgatási kulisszatitkairól itt olvashatsz.
 • Az Umpa-Lumpák dalait Danny Elfman énekelte fel, és később digitálisan többszörösen egymásra keverték a hangsávokat, hogy úgy tűnjön, rengeteg Umpa-Lumpa énekel egyszerre.
 • Dr. Wonka (Sir Christopher Lee) azt mondja a gyermek Willy Wonkának, hogy néhány gyerek allergiás a csokoládéra. Mindezt azért teszi, hogy eltántorítsa fiát a csokoládé evéstől. Ide kapcsolódó érdekesség, hogy Johnny Depp gyermekkorában derült ki, hogy allergiás a csokoládéra.
 • Willy Wonka hangját először Johnny Depp lánya mondta fel szalagra és nagyon élvezte. Később, Tim Burton meggondolta magát és így került Johnny Depp orgánuma a film végső hangsávjára.

charlie-and-chocolate-factory_4553.jpg

charlie4847.jpg

charlie-and-chocolate-factory265.jpg

Az 5 részes kulisszák mögötti videó első része:

"A legtöbb ember azt mondja a temetőkről, hogy 'ettől a helytől feláll a szőr a hátamon, ez csak egy rakás halott ember.' De számomra, a temető energiával van tele, mely nem félelmetes és sötét. Egyfajta pozitív érzést rejt magában."

/ Tim Burton

Frankenweenie: Ebcsont beforr (2012)

5 érdekesség a filmről:

 • Az állattemetőben láthatjuk Zérónak, Rosszcsont Jack kiskutyájának a sírját a Karácsonyi lidércnyomásból.
 • A teknős, Shelley a világhírű Mary Shelleyről kapta a nevét, akinek a Frankenstein: avagy a modern Prométheusz  c. történetet köszönheti a világ. A történetet 1823-ban publikálta Londonban, mindössze 19 évesen.
 • Burton mindenképpen fekete-fehérben szerette volna bemutatni a filmet, ám a csatornának eleinte nem tetszett az ötlet. Mint tudjuk, végül beleegyeztek, mely szerintem nagyon jó döntés volt. A rendező azért tartott ki ötlete mellett, mivel szerette volna, ha a film a klasszikus, Hammer Horror Filmek hangulatát idézné fel a nézőkben.
 • A bábfilm a szintén Tim Burton által írt és rendezett 1984-es, élőszereplős Frankenweenie c. film alapján készült.
 • Ez volt az első olyan Tim Burton által készített animációs film, mely nem musical kategóriában készült.

0123_7.jpg

frankenweenie989.jpg

frankenweenie141747.jpg

frankenweenie1414.jpg

frankenweenie555.jpg

frankenweenie55959.jpg

frankenweenie6656.jpg

frankenweenie32.jpg

frankenweenie545.jpg

frankenweenie23151.jpg

frankenweenie.jpg

"Valaki őrültsége, másnak a valóságot jelenti."

/ Tim Burton

Sweeney Todd: A Fleet Street démoni borbélya (2007)

5 érdekesség a filmről:

 • Helena Bonham Carter várandós volt a forgatások idején, Tim Burtonnel második közös gyermeküket várták. A filmben észrevehetőek a várandósséggal együttjáró testi változások (pl. látványosan megnőtt a mellbősége és az arca is kikerekedett), mivel kb. 6-8 héten át vették fel azon jeleneteket, melyben Helena is játszott.
 • 2010-ig Helena Bonham Carter nem látta a filmet, mivel (sok más színészhez és színésznőhöz hasonlóan) nem szereti újranézni saját alakításait. A színésznő légzéstechnikákat tanult annak érdekében, hogy a lehető legjobb telljesítményt érhesse el éneklés közben.
 • Johnny Depp a Karib-tenger kalózai: A világ végén (2007) munkálatai közben is gyakorolta énekeit, illetve demo-felvételeket készített saját dalairól Nyugat-hollywoodi birtokán egyik régi barátjával, Bruce Witkinnel, aki mellesleg zenei producerként tevékenykedik. Ez volt az első musical, melyben Johnny Depp énekelt, ugyanis a Cry-babyben (1990) nem ő énekelt, csupán a képre illesztették az énekes hangsávját.
 • Ez a második alkalom (a háromból), hogy Tim Burton nem Danny Elfmant választotta a zeneszerzői posztra. Az első ilyen az Ed Wood (1994), míg a második a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei (2016) volt.
 • Eredetileg elkészült egy felvétel, melyet a film elején láthattunk volna, s melyben Sweeney Todd áldozatai (többek közt, Sir Christopher Lee és Anthony Head) énekeltek volna The Ballad of Sweeney Todd címmel. Végül, a rendező kihagyta a jelenetet, mivel úgy érezte, nem illene a filmbe.

sweeney-todd.jpg

sweeney-todd6564.jpg

sweeney-todd65656.jpg

sweeney-todd213.jpg

sweeney-todd1531.jpg

sweeney-todd535.jpg

sweenytodd.jpg

"Úgy tapasztaltam, hogy a színészek, akik gonoszokat játszanak, a legkedvesebb emberek a világon és azok, akik hősöket alakítanak, tuskók."

/ Tim Burton

Éjsötét árnyék (2012)

5 érdekesség a filmről:

 • Ez volt a nyolcadik film, melyben Tim Burton együtt dolgozott Johnny Deppel; a hetedik, melyben Helena Bonham Carterrel; az ötödik, melyben Sir Christopher Leevel; és a második, melyben Michelle Pfeifferrel.
 • A film egy azonos címen készült 1966-os változat újragondolása volt, melyet Johnny Depp, Michelle Pfeiffer és Tim Burton is rongyosra néztek gyerekkorukban.
 • Ez volt Helena Bonham Carter és Tim Burton utolsó olyan filmje, melyet válásuk előtt forgattak le.
 • A jelenet, melyben Barnabas Collins megközelíti Collinwoodot, szinte hű mása annak a résznek, melyet a House of Dark Shadows c. filmben (1972) láthatunk, amikor Barnabas előlép az árnyékból, Colinwood közelében.
 • Jennifer Lawrence, Anne Hathaway és Lindsay Lohan is elment a meghallgatásra, melyben Angelique megformálóját keresték.

dark-shadows5556.jpg

dakshadows2559.jpg

dark-shadows.jpg

dark-shadows5845.jpg

dark-shadows58596.jpg

dark-shadows121231.jpg

dark-shadows15153.jpg

dakshadows266.jpg

dakshadows259595.jpg

dakshadows565.jpg

dakshadows2665656.jpg

dark-shadows53351.jpg

dakshadows26656.jpg

dakshadows4546.jpg

dark-shadows566.jpg

A több részes kulisszák mögötti videó első része:

"Johnny Depp az a színész, akivel nagyon szeretek együtt dolgozni, mert egyáltalán nem érdekli, hogyan néz ki (majd – a szerk.). Különös figurákat akar játszani, és ez tetszik."

/ Tim Burton

Batman visszatér (1992)

5 érdekesség a filmről:

 • Tim Burton nem igazán volt megelégedve a castingosok döntésével, hogy Christopher Walkent választották ki Max Shreck szerepére. Amikor megkérdezték tőle, miért gondolja így, ezt felelte: "Mert az a fickó a frászt hozza rám!" Persze, Burton elégedett volt Walken teljesítményével, sőt, olyannyira, hogy később ő alakította (a már tárgyalt) Fejnélküli Lovast Az álmosvölgy legendájában (1999), illetve őt láthattuk volna Brainiac szerepében az el nem készült Superman él című filmben, melyet Burton rendezett volna.
 • Egyes nézőknek annyira megtetszett a Michelle Pfeiffer Macskanőjéről készült plakát, hogy elkezdték lopkodni őket a buszmegállókból. Egyes városok frekventált helyein ideiglenesen rendőröket állíttatott a stúdió e plakátok mellé, hogy megvédjék őket a tolvajoktól. Manapság egy kisebb vagyont érnek ezek a plakátok...!
 • Danny DeVito a forgatási szünetekben is a szerepében maradt.
 • Michelle Pfeiffer jelmeze nagyon szűk volt. Olyannyira passzentos volt a színésznő testére, hogy nagy nehézségek árán tudta csak levenni, így a mellékhelyiség használata sem ment mindig zökkenőmentesen. Miközben az egyik jelmezes kolléga segíteni akart neki kizipzárazni a kosztümöt, Michelle véletlenül megsebesítette hosszú karmaival a férfit, ám az egy árva szót sem szólt – egy igazi gentleman. 2007-ben a színésznő azt mondta, hogy soha többé nem akarja látni azt a ruhát! A hat hónapon át tartó forgatás során összesen hat ruhát fogyasztott el, melynek darabja (akkoriban) ezer dollárt ért.
 • Gotham City jeleneteinek közel felét a Warner Bros. stúdiójában vették fel.

batman-returns5565.jpg

batman-returns35121.jpg

batman-returns123132.jpg

batman-returns566.jpg

batman-returns454.jpg

batmanreturns44.jpg

"Minden történetnek van egy eleje, közepe és vége. ...Nem feltétlenül ebben a sorrendben."

/ Tim Burton

Beetlejuice: Kísértethistória (1988)

5 érdekesség a filmről:

 • Ez volt Michael Keaton legelső filmje. A szövegeinek 90%-át utólag mondta fel a stúdióban szalagra.
 • A stúdió eredetileg a Szellem Ház címet szerette volna adni a produkciónak.
 • Michael Keaton mindössze 14,5 percet szerepel a filmben. Keaton két hetet töltött a forgatáson.
 • Tim Burton szerint, nehéz volt meggyőzni a színészeket, hogy aláírjanak a produkcióra, mert sokan nagyon furcsának találták a történetet.Geena Davis volt azelső, aki szinte azonnal rábólintott a felkérésre. Michael Keaton, Catherine O'Hara, és Sylvia Sidney elsőre (még) nemet mondtak a filmre, majd végül szerencsére mindannyian meggondolták magukat.
 • A Beetlejuice volt az első olyan DVD-n kiadott film, melyet a Netflix műsorra tűzött 1998-ban.

beetlejuice151.jpg

beetlenuice56543.jpeg

beetlejuice2123132.jpg

beetlejuice455.jpg

beetlejuice.jpg

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, mert ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

via: IMDb, Pinterest, https://mattmulcahey.wordpress.com/.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr8516267702

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása