Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Holló, kard és vér: A legjobb viking-témájú zenék
2021. január 21. írta: HSK Blog

Holló, kard és vér: A legjobb viking-témájú zenék

Nemrég véget ért a History Channel saját gyártású sorozata, a VIKINGS, s ez adta az ötletet, hogy elkészítsem ezt a cikket, mely már oly régóta megfogalmazódott a fejemben. Ebben a bejegyzésben felelevenítjük a Vikingek legütősebb, pajzsszaggató filmzenéit, de itt nem állunk meg! Bepillantást nyerhettek ugyanis, a sorozat zenéjében (melyet Trevor Morrisnak köszönhetünk) tevékenyen részt vevő Wardruna zenekar – ezzel együtt természetesen Einar Selvik énekes/zeneszerző – munkásságába is, valamint további, autentikus, viking-témájú zenékkel is megismerkedhettek (pl. Skáld, Heilung, Zergna, és Draugablíkk). S, ha mindez még nem lenne elég, az összhatás érdekében az Assassin's Creed: Valhalla című videójáték muzsikájából is csemegézünk egyet. Remélem élvezni fogjátok ezt a személyes kis szösszenetet, osszátok meg velünk a témába vágó kedvenc zenéiteket is!

4546513.jpg

A Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) és családja köré szövődő történet rajongók millióit ragadta magával a hat évad során, s nem ok nélkül. A történelmi pontatlanságokkal sokan nehezen barátkoztak meg, ám e – nevezzük így, – szégyenfoltot (még a fanyalgókkal is) viszonylag könnyen feledtette az a tény, hogy piszkosul izgalmas, látványos és élvezetes négy évadot élhettünk át Ragnar társaságában. Travis Fimmel zseniális alakítása tagadhatatlanul a sorozat kiemelkedő színészi munkái közé sorolható.

A későbbi évadokról már sajnos egyáltalán nem mondható el az a fajta összeszedettség, mely a széria addigi 2/3-át jellemezte. A fájdalmas búcsút (4. évad 15. része) követően, de főleg a hatodik évadban egyre gyengébbnek éreztem a forgatókönyveket. Tagadhatatlan persze, hogy voltak kiemelkedő (Ivar) és jóval többre hivatott (pl. Harald) karakterek, de jócskán voltak olyanok is, akikkel szemmel láthatóan nem tudtak mit kezdeni (Floki), vagy akit egyszerűen nem akartak elengedni (Lagherta). A hatodik évad második felében – az utolsó epizódban meg pláne –, olyan eget verő ésszerűtlenségek voltak, hogy sokszor már azt vártam, mikor száll alá Odin, hogy jól helyretegye Michael Hirst-öt és csapatát Thor Mjölnirével. Az utolsó két évadban lehet, hogy 'a kevesebb néha több'-mottót kellett volna alkalmazni, mert a 2 x 20 rész olykor túl bő lére engedte a történés alakulását.

1223.jpg

De lépjünk is túl ezen, emlékezzünk inkább a szépre, s jóra, mert a Vikings igen szép pályát futott be a maga nemében. Van mire jó szívvel emlékeznünk. Ami azt illeti, nem is kell örökre búcsút intenünk kedvenc harcosainknak, ugyanis a Netflix saját gyártású sorozatba kezd hamarosan, Vikings: Valhalla néven, mely közel száz évvel az anyasorozat végét követően játszódik majd, a viking-kor alkonyán. A sorozat forgatókönyvét majd a (többek között a) Die Hardon is munkálkodó Jeb Stuart alkotja meg, a forgatás pedig 2020 októberében, Dublinban már megkezdődött.

Most viszont, térjünk rá jelen cikkünk témájára, mely remélem, hogy különleges csemegéül szolgál majd a (film)zenekedvelők számára! Vessünk hát, egy rövidke pillantást a résztvevőkre:

Trevor Morris

tm_e.jpg

(via: soundtrackfest.com)

A széria zeneszerzőjeként a lehető legtöbbet akarta kihozni a sorozatból, melyhez remek zenéket alkotott. Sokaknak ismerősen csenghet a neve, hisz már más történelmi sorozatokban is közreműködött (pl. Borgiák). A Tudorok című sorozatban már annak idején is összedolgozott a Vikingek atyjával, Michael Hirsttel, akivel jól megértették egymást és igazán nagyszerű hangulatot kölcsönzött dallamaival az angol udvar történetébe bepillantást engedő szériának. Ami azt illeti, a hírek szerint Trevor Morrist kérték fel, hogy komponálja meg a készülőben lévő Vikings: Valhalla c. sorozat zenéjét is. Az ő nevéhez fűződik továbbá a Jonathan Rhys Meyers nevével fémjelzett Drakula tv-sorozat zenéje is. Érdekesség, hogy Trevor Morris így már három olyan produkció zenéjét szerezte, melyben fő- vagy mellékszerepet alakított a színész (főszerep: Tudorok, Drakula, a Vikingek esetében pedig ő alakította bő egy évad erejéig Heahmund püspököt).

Két ízben Emmy-díjat nyert, egyet a Tudorok (2007, zseniális zenéje van!), egyet pedig a Borgiák (2011) muzsikájáért. Emellett számos más díjra is jelölték zenéit (A katedrális, Halhatatlanok, Az utolsó pogány király, A hidegsebész, Támadás a Fehér Ház ellen-széria), melyekből többet szoborra is váltott (pl. Gemini-díj). Első zeneművét 13 évesen komponálta. Ebben a videóban egy bő negyedórás interjút hallgathattok meg a zeneszerzővel, melyben rengeteg érdekességet árul el a Vikingek zenei hátterével kapcsolatban. Saját zenéivel világszerte járja a koncertcsarnokokat, ahol mindig tömött sorokban állnak a zenekedvelők, hogy bejussanak és pár órára átadhassák magukat a zene által nyújtott varázslatnak.

Egyik legszebb élménye a Vikingek sorozat kapcsán, a lengyelországi Krakkóban megrendezett (2015), világhírű zeneszerzőkkel és repertoárjukkal tarkított koncertgála volt, melyen mindamellett, hogy ő maga is fellépett és vezényelt, a produkcióban közreműködött Einar Selvik és Tina Guo is (Hans Zimmer világhírű, gyönyörű csellistája, akiről a HSK 2019-ben készített önálló cikket).

  • Hivatalos oldalát itt találjátok: https://www.trevormorris.com/

 

Wardruna  Einar Selvik

es_v.jpg

Einar Selvik Gustaf Skarsgård (Floki), és Travis Fimmel (Ragnar) társaságában

A 42 éves norvég zeneszerzőnek, Einar Kvitrafn Selviknek igen nagy szerepe volt abban, hogy Trevor Morris zenéje autentikusnak és magával ragadónak hatott a Vikingekben. Az énekes 2000-2004 között egy Gorgoroth névre hallgató (helló, Gyűrűk Ura-fanok!) black-metál banda dobosa volt, de mára világszerte a Wardruna nevű zenekar frontembereként vált híressé, mely 2003-ban alakult, s azóta négy albumuk jelent meg. Az utolsó már tavaly megjelent volna, de a koronavírus közbeszólt, ám szerencsénkre elkészítettek pár videóklipet egyes új, megjelenő számaikhoz. Ezek közül a Lyfjaberg c. track az egyik kedvencem, melynek klipjéhez csodálatos felvételeket készítettek, s fél év alatt több, mint 13 milliószor hallgatták már meg a számot a csatorna oldalán. Apró érdekesség, hogy eredetileg nem tervezték a klip májusi forgatását, ám kivételesen (az ottani, megszokott átlaghoz képest is) hatalmas hó esett a hónap elején, így a kis csapat gondolt egyet, s felkerekedett, majd leforgatták a klipet.

Selvik a sorozat hatására még nagyobb hírnevet szerzett magának és a Wardrunának, sőt, a sorozatban is többször feltűnt – mily' meglepő, énekesként (pl. Athelstan megölése idején, majd amikor Ragnarék elhajóznak Párizst megostromolni). A Wardruna zenéi hiánypótlóak a maga nemében, ugyanis a skandináv mitológiát, Norvégia történetét és kultúrkörük sajátosságait éneklik és zenésítik meg, melyre a jelek szerint nagy igény van, ugyanis tömegek rajonganak a zenekarért. Nem csak az északi népek kedvelik Selvikék muzsikáját, hanem szerte a világból érkeznek elismerő kommentek oldalukra. Sajnos Einar Selvik nem tért vissza a Vikingek utolsó évadára, ám némely esetekben (pl. Björn- és más haláleseteknél) felhasználták a korábbi zenéit. Valószínűnek tartom, hogy az akkortájt készülő albuma, valamint a fellépések nem tették lehetővé, hogy igent mondjon a felkérésre. Ettől függetlenül, jó választásnak tartottam, hogy a 6. évad 10. részében Heilungot kérték fel a közreműködésre.

Az Assassin's Creed: Valhalla c. videójáték zenéjéből is tevékenyen kivette részét, melynek keretén belül együtt dolgozhatott Jasper Kyddel, aki már régi motoros az Assassin's Creed-szériában. Továbbá azzal a fiatal, ám e játék világában már szintén járatos zeneszerző hölggyel, Sarah Schachnerrel is, akivel már foglalkoztunk a leghíresebb zeneszerző hölgyek kapcsán, akikre Hollywoodnak nagyobb figyelmet kellene fordítania (a cikket alább megtaláljátok).

  • Hivatalos oldalukat itt találjátok: http://www.wardruna.com/

 

Skáld

skald.jpg

A Skáld névre hallgató, szintén a skandináv mitológiára fókuszáló, három fős együttes Franciaországban alakult meg 2018-ban. Első track-jüket (Rún) azon nyomban piacra is dobták, azóta összesen két lemez jelent meg tőlük (2019-'20), ám az elsőt, mely a Le Chant des Vikings névre hallgat, nemzetközi forgalmazásra is elkésztették Vikings Chant címmel. Tavaly megjelent albumuk a Vikings Memories nevet kapta. Már számos nagy fesztivál fellépői közt hallhatta őket a közönség, dalaik pedig, több millió megtekintésnél járnak. Ajánlom szíves figyelmetekbe.

De mi is a skáld szó jelentése, honnan ered? A skáldok mai értelemben véve udvari költők voltak az általunk tárgyalt korban, a szó eredete pedig óizlandi, ám sokan összetévesztik őket a sagák szerzőivel. Szerzőikről nem sok maradt fent, s költeményeik is leginkább töredékes formában, olykor csak a legemlékezetesebb részeik. Míg egy kicsit jobban utánanéztem a skáld szó jelentésének, rábukkantam egy, az ELTE oldalán fellelhető, közel háromszáz oldalas dokumentumra, mely az Óizlandi irodalom és kultúra címet viseli. Ajánlom mindenki szíves figyelmébe, aki érdeklődik a témában, engem szabályosan beszippantott, úgyhogy erőt kellett vennem magamon, hogy vissza tudjak térni cikkem folytatásához.

  • Hivatalos oldalukat itt találjátok: http://skaldvikings.com/

 

Heilung

heilung.jpg

A Heilung nevű társulat 2014-ben alakult, a Skáldhoz hasonlóan szintén hárman alkotják (német, dán és norvég tagokból áll). Zenéjük bronz-, vas-, és viking-kori rúnák és szövegek alapján nyugszik, melyek többnyire az óriásokról, a valkűrökről és a germán istenségekről szólnak. Nevük a germán "gyógyítani" szóból ered (az angolban ez a healing).

Kai Uwe Faust tetoválóművész alapította az együttest, aki mellesleg ónorvég mintákra és szövegekre szakosodott. 2015-ben kiadták első albumukat, 2017-ben pedig megtörtént első fellépésük is, ugyanebben az évben kijött második (koncert-), '19-ben pedig harmadik lemezük.

  • Hivatalos oldalukat itt találjátok: https://www.season-of-mist.com/bands/heilung/

 

Ha már Vikingek, akkor nem hagyhatom ki a felsorolásból Fever Ray szerzeményét, mely a széria intro-zenéje volt:

Kapcsolódó tartalmak:

 

« ♦♦♦ »

Trevor Morris (Vikings): Floki Appears to Kill Athelstan *

* P.s.: Az iménti dalt akkor hallhatjuk, amikor Floki Kattegatba érkezik, hogy megölje a kereszténységet hirdető, s – ezzel Floki szerint – az isteneket haragra gerjesztő Athelstant. A zene szövegét a Völsupá alkotja, mely magyarul annyit tesz, A jósnő jövendölése.

A Völsupá a legelső és legközismertebb Edda-ének, mely (többek között) a világ születéséről és közelgő bukásáról szól, melyet a jósnő tolmácsol. Az alábbi videó az a koncertfelvétel, melyről Selvik kapcsán már beszéltünk (ebben lép fel Tina Guo is), s mely szintén az előbb hallott trackről szól. Ami engem illet, nekem a Floki Appears to Kill Athelstan az egyik kedvencem az összes közül.

Einar Selvik / Wardruna: Völsupá

 SKÁLD: Rún

Einar Selvik / Wardruna: Snake Pit Poetry

Assassin’s Creed: ValhallaValhalla Calling

Einar Selvik / Wardruna: Lyfjaberg

Trevor Morris (Vikings): "Björn's Death"

Trevor Morris (Vikings): Arriving at the Golden Land

Heilung: Fylgija Ear

Zergna: The Path to Valhalla

Assassin’s Creed: ValhallaEzio's Family, Ascending to Valhalla (ft. Einar Selvik)

Trevor Morris (Vikings): "Odin's Message"

Trevor Morris (Vikings): The Vikings are Told of Ragnar's Death

Assassin’s Creed: ValhallaOut of the North

 Trevor Morris (Vikings): A Cloaked Figure Arrives in Kattegat

Trevor Morris (Vikings): An Uncertain World

Draugablíkk: Serpents in the Mist

(Album: Blood of the Amali)

Einar Selvik / Wardruna: Helvegen

Trevor Morris (Vikings): The Memory of Battle

 Assassin’s Creed: Valhalla – My Mother Told Me *

* P.s.: A dal többször is felbukkant a sorozat folyamán, így például Haraldék több ízben is énekelték (jellemzően csaták után), de Ubbe szájából is hallhattuk az utolsó évadban. A dal a legújabb Assassin's Creed-játékban, illetve annak hivatalos lemezén is helyet kapott.

Trevor Morris (Vikings): Ragnar Recruits

Trevor Morris (Vikings): Ivar Travels the Silk Road

Trevor Morris (Vikings): Lagertha's Theme

Einar Selvik / Wardruna: Kvitravn

Trevor Morris (Vikings): Meeting Floki

SKÁLD: Ó Valhalla

Trevor Morris (Vikings): Killing Horik – King Ragnar

Köszönöm, hogy velem tartottatok!

Skål! �

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel, mert ezáltal még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák, filmzenék és érdekességek!

via: Youtube, soundtrackfest.com, https://edit.elte.hu, soundcloud (Heilung pic).

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr6216397126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása