Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
Hollywood kulisszái mögött: Így készült Az ismeretlen Drakula
2022. szeptember 29. írta: HSK Blog

Hollywood kulisszái mögött: Így készült Az ismeretlen Drakula

Bevallom, már régóta birizgálta a csőrömet Az ismeretlen Drakula című film. Egyrészt, mivel nekem sosem volt vele bajom, sőt! Másrészt, mivel pont ebből fakadóan jobban bele akartam magam ásni a film készítésének kulisszatitkaiba. A többi aktuális projektem közben időt szakítottam rá és elkezdtem szépen összegyűjteni az anyagot és egyszer csak azt vettem észre, hogy (összességében véve) már hosszú-hosszú órák teltek el és még mindig csak olvasok, gyűjtök, és fordítok. Bár ez nálam nem is meglepő, ha blogolásról van szó. Talán nem is véletlen, hiszen oly sok potenciális témát rejt magában ez a történet: a történelmi személy, Vlad Tepes történetét; a korábban elkészült Drakula produkciókat; a karakter popkultúrális hatásait a társadalomra nézve; és persze maga a könyv, melynek köszönhetően a vámpírőrület denevérszárnyra kapott immár majdnem másfél évszázada!

Forráskép megtekintése

Már írtam korábban egy Drakuláról szóló moziról, s bár a Drakula halott és élvezi c. filmet (1995) nem nevezném a szó klasszikus értelemben vett vámpírfilmjének, attól még számomra az egyik legszerethetőbb film valaha, és remekül hozza e könnyed paródiafilmek hangulatát.

Kénytelen voltam leszűkíteni a kört, így ebben a cikkben olvashattok: Az ismeretlen Drakula forgatási munkálatairól, gyönyörködhettek a szebbnél-szebb concept artokban, és természetesen kulisszák mögötti videót is találhattok majd a cikkben a rengeteg érdekesség mellett. A cikk végén olvashattok az igazi Vlad Tepesről, majd egy kicsit összehasonlítom a történelmi eseményeket a filmben látottakkal is! Szóval, lesz miről olvasni...

Jó időtöltést kívánok mindenkinek, remélem meghozom a kedveteket, hogy újranézzétek Az ismeretlen Drakulát, vagy, hogy kézbe vegyétek az alapművet!

Kapcsolódó tartalmak, melyek szintén érdekelhetnek:

2007-ben úgy nézett ki, hogy Alex Proyas rendezi majd a Universal Studios legújabb vámpíros filmjét, Dracula: Year One címmel (más források szerint Dracula: Year Zero), a stáb pedig Ausztráliában forgatott volna. Ám a stúdió végül keresztet vetett a produkcióra, részben azért, mert a főszerepre kinézett Sam Worthington túlságosan drágán adta volna magát, és hát, a rendezővel sem igazán jutottak dűlőre. Közel öt évbe telt, mire a tervezgetett film ötlete újra életre kelt, s megtalálták a rendezői pozícióra Gary Shoret. 2013 áprilisában jelentették be, hogy filmet Észak-Írországban fogják felvenni, ahol a Trónok Harca sorozat nagy részét is. A forgatási munkálatok 2013. augusztus 5-én kezdődtek meg a Roe Valley Country Parkban. A stáb mindössze két napos forgatási engedélyt kapott, hogy a parkban dolgozhasson. Belfastban forgott a kamera akkor is, amikor a Black Mountain-nál, a Divis Mountain-nál, valamint a Scarbo Country Parknál rögzítettek jeleneteket. A belső jeleneteket a Castlereagh Roadon lévő stúdióban vették fel. (via: Josh Weston)[/caption]

A Bram Stoker Drakula c. regényének (1897) főszereplőjének eredettörténetet adó filmet az elsőfilmes Gary Shore rendezte. A mindössze 92 perc hosszúságú produkciót hazánkban 2014. október 23-án mutatták be.

2014. október 1-én a stúdió bejelentette, hogy pár jelenetet újraforgattak annak érdekében, hogy a mozi szorosan illeszkedhessen az ún.  Sötét Univerzumukba, mely eredetileg a stúdió saját franchise lett volna, ám még gyakorlatilag az elindulást megelőző pillanatában jókora ezüst karót döftek a széria szívébe. Olyan szörnyeket vonultattak volna fel, mint Frankenstein szörnye, a Múmia, Drakula, a Farkasember, a Láthatatlan ember és így tovább... (a témára még visszatérek a cikkben)! Akkortájt Alissa Philips (producer) úgy remélte, hogy Luke Evans Drakulája feltűnhet majd a 2017-és A Múmia c. filmben is, sőt, ha a havasalföldi vámpír filmje sikeres lesz, akár egy folytatást is kaphatna. Sajnos, mint tudjuk, nem így hozta a sors...
DRAKULA HALOTT ÉS ÉLVEZI: forgatási érdekességek - HSK Productions
Bár végül elvetették az ötletet, eredetileg úgy tervezték, hogy a Charles Dance által megformált idős vámpír az egészen fiatalon elhunyt római uralkodó, Caligula lett volna. Minderre csak egy potenciális folytatásban derült volna fény, természetesen a Dark Universe-en belül kapott volna helyet.
Az öreg vámpír lakhelyéül szolgáló hegyet az Észak-Írországban található Giant's Causeway-ről mintázták, melyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. Sajnos a jelenet túlnyomó részét kivágták a filmből, és egy egészen más barlang lett a cselekmény helyszíne (véleményem szerint, sajnos a sokkal olcsóbb megoldás miatt). Pedig gyönyörű lett volna, nézzétek Francois Audouy munkáit...
A zeneszerzői posztra kezdettől fogva Ramin Djawadi volt a fejesek választása. Mivel Ramin eredetileg A holnap határa c. filmre is leszerződött, azt a projektet át kényszerült passzolni kollégájának, Christophe Becknek, hogy elég ideje jusson Vlad filmjének zenei aláfestésére. Ha figyelmesen hallgatjuk a film zenéjét, felfigyelhetünk néhány (többek között) a Trónok Harca sorozatból is ismerős zenei motívumra. (Például, az albumon lévő Son of the Devil trackben felbukkan a Trónok Harca sorozatban zeneileg már sokkal impozánsabban építkező The Army of the Dead című track alapja.) Alább meghallgathatjátok a film legemlékezetesebb zenéit:

A premier dátumát összesen négy alkalommal helyezték át a naptárban. Az első kitűzött időpont eredetileg 2014. augusztus 8. lett volna, ám végül október 10-én mutatták be a nagyközönség számára az Ismeretlen Drakula c. filmet. Az alábbi képen a törökök táborának részlete, és fegyvereik látszanak. A film végi harci jelenethez mintegy húsz hektárnyi területet különítettek el és árasztottak el díszlettel, kellékekkel.
A film Blu-Rayes kiadásán egy alternatív nyitójelenet is megtalálható, több törölt jelenet mellett. Ezeket is meg tudjátok most tekinteni:

"Miért válasszuk külön ezt az életet és a következőt, amikor egymásból születnek?"

– a film elhíresült és sokak által kedveltté vált idézete egy 13. századi perzsa filozófus szerzőtől, Mevlana Jelaluddin Rumi-tól származik.

Sarah Gadon

Vlad fiát Ingeras-nak hívják a filmben, ami román nyelven annyit tesz: kis angyal.
Bár a film alapján azt hihetnénk, hogy a jelentős mennyiségű török nyelvű párbeszéd mögött számos török színész, vagy legalábbis törökül tudó színészek bújnak meg, valójában egyikük sem volt az. Például, Dominic Cooper (II. Mehmed szultán) "török" beszédében a nyelvészek az r hangot inkább európainak, mintsem török hangzásúnak mondanák (ugyanis ők jobban megnyomják az említett hangot, míg a színész csupán alig hallhatóan ejtette). Egyes kommentek szerint, néhol kifejezetten rosszul használtak bizonyos török szavakat a forgatókönyvben.
Charles Dance gyakran elaludt a sminkszobában ülve, miközben a sminkesek dolgoztak a maszkján, jelmezén. Elmesélte, hogy sokszor frászt kapott, amint álmából felriadva meglátta magát a tükörben... �
A film utolsó jelenetében hallhatjuk, hogy Drakula kiszemeltje a piacon Minaként mutatkozik be a férfinak. A név Bram Stoker Drakula c. regényéből lehet ismerős (Wilhelmina Harker).
Dracula Untold
A filmet mintegy 70 millió dollárból forgatták és kicsivel több, mint 217 milliót hozott a konyhára. Bár a kritikusok nem szerették a vérszívó történetének legújabb adaptációját, a nagyközönség ennél azért jóval pozitívabban állt hozzá (ami azt illeti, én is).
Dominic Cooper és Charles Dance is felbukkantak már korábban vámpíros produkciókban, előbbi az Abraham Lincoln, a vámpírvadász c. filmben (2012) alakít egy vámpírvadász vámpírt, míg utóbbi a már jól ismert Underworld: Az ébredés (2012) c. filmben játszotta Thomast, a vámpírt.
Két karaktert is teljes egészében kivágtak a filmből: a fiatal Samantha Barks Baba Yagaként szerepelt volna, míg Charlie Cox (Daredevil) eredetileg a fiatal Caligulát alakította volna, vagyis jobban megismerhettük volna a Charles Dance által alakított öreg vámpír történetét. Engem nagyon érdekelt volna.
Baba Yaga házának tervezete Baba Yaga háza (törölt jelenet)

A film forgatókönyvének vázlata már majd' egy évtizeddel a film bemutatóját megelőzően elkészült! 2006-ban a legjobban várt, addig el nem készített film forgatókönyvének titulálták.

Abbie Cornish (Álomháború, Fényes csillag – az alábbi fotón) sajnos végül mégsem vállalta el Mirena/Mina szerepét a filmben. Sarah Gadon lett a befutó.
Egy kápolnában játszódó jelenetet is kivágtak a filmből, pedig a kellékesek és a látványtervezők bődületes munkát végeztek az utánajárással és elkészítéssel. (Pl. a stáb Marokkóból vásárolt és hajóztatott az Észak-Írországi forgatási helyszínre kézzel festett terrakotta cserepeket.)
A film utolsó jelenete egy piactéren játszódik, melyet a londoni St. Mary Axe Streeten vettek fel, a St. Andrew Undershaft templommal átellenben. A valóságban a piac természetesen nincs ott, csupán díszlet volt a forgatás idejére.
A produkció 3 Saturn-díjat is nyert 2015-ben, mégpedig a legjobb smink, a legjobb jelmez, és a legjobb horrorfilm kategóriákban.
Lássunk néhány bakit:
  • Amikor Vlad másodszor lép be a barlangba, láthatunk feltűnni egy nyolclábú szörnyeteget... Bár a filmben valóban jól mutat a jószág, a való életben a Csíkostérdű madárpók kizárólag Argentínában honos. Bár ki tudja, lehet, hogy az öreg vérszívó házi kedvencként tartotta.
  • A jelenet, melyben Vlad nyakon harapja egykori barátját, rejt egy hibát. Ugyanis, amint II. Mehmed földet ér, s egy pillanat erejéig látni, hogy a nyakán nincs semmiféle sérülések nyoma.
  • Észrevehetünk egy hibát a egy rövidke jelenet erejéig (52:05), amikor Vlad áthalad a napfényen a vár udvarán.
  • Hallani, amint egy kardot bőr hüvelyéből húznak elő, mégis, a mozdulat olyan hangot hallat, mintha fém érintkezne a fémmel.
  • Hasonlóan a II. Mehmed nyakáról hiányzó harapásnyomhoz, Mirena nyakán se látni ilyen sebeket a vágások során.
  • Ha Vlad képes meggyógyítani magát, akkor nem kellene látszania a kezein lévő sebek ék, amikor a denevéreket az ellenségre szabadítja.
Tévesen említik meg a híres török kávét a film elején, ugyanis a kávét történetünk idejében még kb. több évtizeden át nem fedezték fel Amerikában, s mintegy száz esztendővel később kezdtek csak kávét importálni a törökök, elsőként Jemenből. Kisvártatva pedig, már az 1550-es években elfogyaszthatták az emberek első kávéjukat az erre kialakított üzletekben.

A romániai Cozia kolostor valójában nem rendelkezik külső várfallal, pláne nem freskókkal borított várfalakkal (ám, ettől még a filmben remekül mutatott).

Ha a Universal stúdió saját filmes szörny-univerzuma, a Dark Universe útjára indult volna, akkor a Charles Dance által életre keltett karakter, az ősi vámpír lehetett volna az a kulcsfigura, aki összekötötte volna e filmeket. Kár érte.

Luke Evanst a film bemutatója idején több ízben is azzal szembesítették, hogy ő – aki homoszexuális irányultságát soha nem rejtette véka alá – egy olyan karaktert formál meg a vásznon, aki a való életben tűzzel, vassal üldözte (és állítólag forró olajban kínoztatta meg) az ilyen embereket.
A trailerhez képest némelyik jelenet kicsit másképp fest a mozi végső változatában:
  • míg Vlad az előzetesben egy kupából iszik a barlangban (alábbi képen), addig a filmben már egy koponyából kortyolja a vért
  • láthatunk egy nőt is Vlad sátrában, akit a férfi természetesen szintén nyakon harap
  • az öreg vámpír barlangja is sokkal részletesebben lett volna bemutatva, ez engem nagyon érdekelt volna
  • és ha jól megfigyeljük, az előzetes képi világa sokkalta világosabb, mint maga a film
Luke Evans édesapja is szerepelt a filmben (33:50-nél látható), egy szolgát alakított.
(via: Animation World Network)
 
Bár a filmben II. Mehmed szultán tud Vlad igazi természetéről (és arról is, hogy miképp lehet őt legyőzni), vajon hogyan sikerült erre rájönnie? Ugyanis Vlad az összes katonáját megölte, így azok nem mondhatták el neki, mit láttak.
Az egyik jelenetben (17:10-nél) láthatunk egy arany asztalt, melyen arab írás látható, ám utólag pár szemfüles néző rájött, hogy ezek nem értelmes szövegek. Ennek oka az lehet, hogy ezek valószínűleg számítógép által összeillesztett szövegrészletek voltak. A Duna kanyarulatai is bele lettek vésve az asztalba. A szultán sátrában lévő bútorokat egy pakisztáni kollégákból álló stábra bízták, akik Marrakeshből (Marokkó) vásárolták meg a forgatási kellékek nagy részét.
A forgatáshoz felhúzták egy kisebb falu díszletét, hogy aztán végül hamuvá égessék, ezzel szemléltetve a török hódítás következményeit.
Drakula várának tróntermét egy stúdió belsejében építették fel, míg a kastély külterületét szinte teljes egészében a CGI-technológiának köszönhetjük. Érdekes megfigyelni, hogy szándékosan elhelyeztek alig észrevehető "fogakat" a váron, ezzel is érzékeltetvén a történet hangulatát.
A vizuális effektekért felelős csapatnak nem csak irdatlan létszámú seregeket kellett digitális úton létrehoznia, hanem rengeteg denevért is. Valójában, a film forgatásán egyetlen állat sem vett részt (gyanítom, hogy ebből fakadóan sokak kedvence, a pókica is digitális lehetett csupán a barlangban), mindegyik CGI-teremtmény volt. A WETA, melyet A Gyűrűk Ura-és A Hobbit-szériák kapcsán már jól ismerünk, most is remek munkát végzett a miniatűrökkel, kellékekkel és látványvilággal.
Nem volt ritka, hogy Luke Evans napi 14 órán át forgatott! Sokszor leülni sem tudott hosszú órákon át (4 órás etapokban), ugyanis jelmeze ezt nem tette lehetővé. Luke minden forgatási nap végeztével 45 percen át levezetett a személyi edzőjével a teremben, a színész szerint, legtöbbször este fél 11-kor ért haza, vacsorázott, és reggel 4-kor már kelt is. Az intenzív felkészülési időszakban kizárólag csirkét, marhát, halat és zöldségeket ehetett.
Dominic Cooper szerint, Luke-kal alig bírtak megmozdulni a páncéljukban. Evans egy újságnak adott interjújában kitért arra a – számára minden bizonnyal emlékezetes – forgatási napra, amikor Cooper kardja épp, hogy a szeme fölött találta el Lukeot, s majdnem óriási balesettel végződött a jelenet forgatása. Luke utólag viccesen már csak úgy kommentálta az ominózus eseményt, hogy: "Ez a munkával jár."

A sátorban zajló párharchoz több tízezer Vlad Tepes portréját ábrázoló pénzérmét kellett készíttetnie a kellékeseknek.

 
 
"Van, amikor a világnak már nincsen szüksége a hősre. Olykor, ami kell... az egy szörnyeteg!"
 

A valódi Vlad Dracul és a film

 
III. Vlad Tepes 1431-ben szület(het)ett Segesváron. A Drakula nevet a közhiedelemmel ellentétben nem rémtetteivel érdemelte ki, az már korábban is őt illette. Ugyanis édesapja, II. Vlad Dracul (1436-'42, és 1443-'47) fejedelem nevében már szerepelt a jelző, mely egy titulust volt hivatott prezentálni. A 'dracul' jelző arra utalt, hogy az idősebbik Vlad a Sárkány Lovagrend (Societas Draconistrarum) tagja volt, melyet Luxemburgi Zsigmond király alapított 1408-ban. II. Vlad 1431-ben kapta meg az említett címet, ezt követően saját nevében elhelyezte a latin draco szót, ezt a román nyelvben pedig 'ördög'-nek mondták, mely név később átszállhatott fiára, a későbbi Vlad Tepesre, vagyis III. Vlad Draculra.
Az ifjabb Tepes először 1448-ban csupán két hónapig, majd 1456-tól (ezúttal hat éven át), és utoljára 1476-ban lett Havasalföld fejedelme (ez a periódus két hónapig tartott). A karóbahúzó  (románul: Țepeș) nevet az utód valóban kiérdemelte, ugyanis hazájában és Erdélyben is számtalan szászt és magyart, s nem csupán férfiakat, de nőket és gyerekeket is karóba húzatott a korabeli feljegyzések szerint.
A film nem tesz említést Vlad fivéréről, Raduról, aki 1442-ben bátyjával került az oszmán seregbe. A török katonasorba való besorozásuk mögött valószínűsíthetően politikai indíttatás állt, hogy a havasalföldi fejedelem (II. Vlad) még véletlenül se akarjon szövetségre lépni a magyar királysággal, természetesen a törökkel szemben. A testvérek sokat tanultak idegenben, mindenekelőtt persze harcművészeteket, de a filozófiában és kultúrában is elmélyedtek. Úgy tudni, Radu és II. Mehmed szultán (1451-1481) közt baráti viszony alakult ki a fiú idegenben való tartózkodása során, ám az idősebbik Vlad szívből megvetette az oszmánokat.
Ezzel szemben, a filmben azt látni, hogy Radu karaktere teljesen kimaradt; helyette a főszereplő és a szultán kapcsolatát változtatták meg oly módon, hogy szinte baráti kapcsolatot fedezhetünk fel közöttük. Havasalföldről nem esik szó, Erdély jelenik meg az események színhelyéül.
A történelemkönyvek tanúsága szerint, III. Vlad ellenszegült a szultánnak, amikor szövetséget kötött Mátyás királlyal (1460), s azzal sem javított helyzetén, amikor megkínoztatta és kegyetlenül kivégeztette az elfogására küldött Hamza basát és kompániáját. A következő cirka két évben várakat foglalt el, s egyéb iránt, megkínzott és megölt mintegy 38.000 törököt a Duna mentén. Különös kegyetlenségeiről több írásos beszámoló és karcolat, valamint további művészeti alkotások maradtak fenn a történelem folyamán. Például, hogy kifejezetten szeretett karóba húzott ellenségei alatt lakmározni, kezét pedig áldozatai vérében áztatva mosta meg, s közben vérbe mártott kenyeret evett...
II. Mehmed szultán először 1462-ben támadta meg a rettegett fejedelmet, aki a háromszoros túlerővel szemben csupán hátrálni tudott, ám közben falvakat gyújtott fel, kutakat mérgezett meg, s sikerült átmenetileg megfutamítania a szultán seregét – látván a 20.000 levágott, s karóra tűzött török fejet.
 
Aztán a sors úgy hozta, hogy a szultán Vlad testvérét, Radut bízta- és ajándékozta meg, hogy verje le fivérét. Radu sikerrel a Fogarasi havasokba, Arges várába szorította vissza Vladot, akinek a – monda szerint – felesége levetette magát egy hatalmas szikla tetejéről. (Egyébként, ezt a szálat a film is valószínűleg ebből az eseményből meríthette.) Vlad ezt követően Mátyás királynál keresett menedéket, aki azonban elfogta, s Visegrádon, a Salamon-toronyban tartotta fogva, mivel idő közben szövetkezett Raduval. Vlad egészen 1472-ig raboskodott hazánkban. Elfogásáról még Janus Pannonius is verset írt ("Dragula havasalföldi vajda fogságbaeséséről" címmel).
 
Arról, hogy ezután mi történhetett a véreskezű fejedelemmel, nem tudni pontosan, ugyanis több különböző forrás, több különböző állítással hozakodott elő a történelem folyamán. Az egyik ilyen szerint, a fejedelem négy évvel később (1476 telén) újra hatalomra jutott hazájában, s újból megtámadta az oszmán sereget, ám ezúttal Vlad nem élte túl a csatát, fejét pedig mézben tárolva, tálcán vitték Mehmed szultán színe elé, Konstantinápolyba. Egy másik elbeszélés szerint, Vlad megkeresztelkedett, sőt, egyes elbeszélések szerint, még a királyi családba is beházasodott... Egy dolog azonban biztos(nak tűnik), mégpedig, hogy Vlad Dracul feje a törökök kezére került.
 
***

Még a csúfos bukást elszenvedő 2017-es A Múmia c. film bemutatója előtt pár hónappal megkérdezték Luke Evanst, hogy szerinte milyen lehetőségek előtt áll a film? A színész akkor azt mondta, folytak tárgyalások Drakula feltűnésével kapcsolatban a Universal Dark Universe-ében, ám, mint tudjuk, ebből nem lett semmi. Aztán, ki tudja? Egyszer talán mégis készül egy potenciálisan jó forgatókönyv a folytatáshoz...
Ami engem illet, nekem tetszett a film, még a (főleg történelmi elcsúszásokkal tarkított) hibái ellenére is. Egy újfajta megközelítés fényében mutatta be a karaktert, a mozi látványvilága, filmzenéje, hangulata pedig nekem kifejezetten tetszett. Nektek hogy tetszett? Írjátok meg kommentben itt, vagy a közösségi média bármely platformján!
 
Ráadásként pedig, itt meg tudtok nézni egy tíz perces kulisszák mögötti videót Az ismeretlen Drakula c. filmről. Jó szórakozást!

Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a blog csatornáira!
Köszönöm, ha megosztod a bejegyzést ismerőseiddel a Facebookon, így még több emberhez eljuthatnak ezek a lenyűgöző filmes kulisszatitkok, kritikák és érdekességek!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://hatso-sor-kozepe.blog.hu/api/trackback/id/tr1117942378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása